čtvrtek 8. října 2015

Zapečené brambory s brokolicí, květákem a žampiony

Chceš poctít svého muže zdravou večeří, nechceš strávit hodiny u plotny a shánět speciální suroviny? Vyzkoušej můj jednoduchý recept.

Navíc houby obsahují hodně vody, minerální látky, vitamíny a enzymy. Snižují hladinu LDL cholesterolu, ředí krev a podporují imunitu. Víš, že brokolice je považována za nejzdravější zeleninu? Obsahuje hodně vitamínu C a je vhodná pro těhotné ženy a děti. Dokonce chrání před rakovinou plic a děložního čípku! Takže ženy, jezte brokolici alespoň 21krát za měsíc :-) A květák? Ten je podobný brokolici. Také bojuje proti rakovině. Zabraňuje totiž karcinogenům vstoupit do buněk. Takže toto jídlo je zdravou bombou!

Co budeš potřebovat? 



  • Brambory 
Kup si kvalitní české brambory, třeba na farmářském trhu nebo přímo od pěstitele. Brambory v obchoďáku za pětikorunu jsou pěstovány na škrob, ne pro tvoji večeři!

  • Brokolici
  • Květák
  • Žampiony 
Pokud nemáš z vlastní zahrádky nebo trhu, koukni v obchodě na etiketu. Vždy dej přednost českému původu! V naší zemi přeci dokážeme vypěstovat brokolici, květák i žampiony, tak nepodporuj polské dovozové zbytky! Nauč se to.

  •  6 vajec
Pokud nemáš domácí vajíčka, tak jdi do obchodu Lidl, tam mají alespoň od českých slepic!

  • Mléko
  • Cibuli
  • Tvrdý sýr
  • Sůl, pepř, bylinky (buď čerstvé nebo sušené), olivový olej

A jdeme na to!
1. Krátce povař v horké ne vroucí vodě brokolici a květák. Prostě do změknutí. Vroucí voda by totiž zničila většinu prospěšných látek, které obsahují. A to nechceš! 
 2. Oloupej žampiony a nakrájej na plátky.
 3. Očisti brambory. Pokud máš kvalitní brambory, nech je se slupkou, tu pouze očisti kartáčkem. Pak je nakrájej na plátky. 
 4. Zapékací misku malinko pokapej olivovým olejem. Já jsem použila ten od Franze Josefa. Dno misky vyskládej plátky brambor. 
 5. Na vrstvu brambor naskládej nakrájenou brokolici, květák a žampiony.
 6. Pak přilož opět vrstvu brambor.
 7. Už se blížíš do finále. Na horní vrstvu brambor můžeš přiložit pár koleček cibule. Teď si v misce rozmíchej 5-6 vajec (podle velikosti zapékací mísy), přidej sůl a pepř (nemusíš šetřit), přilij přiměřeně mléka a nastrouhej tvrdý sýr. Touto směsí zalij vrstvy v zapékací misce. 
 8. A máš hotovo. Celé můžeš posypat bylinkami pro lepší vůni a chuť.
 9. Předehřej si troubu cca na 200 stupňů a peč tak 40 minut. 
 10. A máš hotovo. Rychlé, snadné, chutné a zdravé. 
 11. Nech si chutnat!



Žádné komentáře:

Okomentovat