pátek 16. října 2015

Co tě může v těhotenství vystrašit?

Těhotenství s sebou bez pochyb přináší spoustu změn. Některé tě mohou vyděsit. V tu chvíli se zastav. Zhluboka dýchej a prodýchej bříško. Hlubokým břišním dechem uvolníš břišní svaly, placenta ti začne lépe fungovat a miminku dodáš více kyslíku. 


Koukni na následující výčet změn, které mě potkaly v těhotenství. Možná některé máš také a uklidníš se, že v tom nejsi sama :-)


  • Menstruační bolesti
Krátké bolesti velmi podobné těm menstruačním mě provázely od začátku gravidity. V začátcích těhotenství tyto bolesti byly poměrně časté a výraznější. Dokonce jsem si myslela, že každou chvíli musí přijít menstruace. Nepřišla. Tyto bolesti jsou normální. Jsou způsobené rozpínáním dělohy. Zkrátka i podle mého gynekologa tyto občasné bolesti jsou v těhotenství normální. Jak tyto bolesti poznáš? Jsou velmi krátké a občasné, trvají cca 2 sekundy bez intervalu opakování. Já je pociťovala nejdříve v oblasti podbřišku, později i v kříži a tříslech. 

  • Zvýšená sekrece
Může tě znepokojit. Na prádle zanechá stopy. Zvýšený sekret je však v době těhotenství naprosto normální. Pokud tě netrápí pálení či svědění je vše v pořádku.  

  • Zvýšená únava
Obrovská únava mě doprovázela od samého začátku těhotenství. V prvních třech měsících bych nejraději prospala celé dny. Tento stav se však začne zlepšovat. V průběhu čtvrtého až pátého měsíce těhotenství se ti energie vrátí. Rozhodně se nikdy nepřepínej, hodně spi a odpočívej během celého těhotenství.

  • Zvýšená teplota a nevolnost
Typické pro začátek těhotenství. měla jsem zvýšenou teplotu (max. 37,5) a do čtvrtého měsíce pocity jako po hodně bujném alkoholovém večírku. S tím rozdílem, že tyto nevolnosti neustupovaly. Pocit žaludku jako na vodě byl spojen s nechutí k jídlu a obrovskou citlivostí na pachy. První tři měsíce jsem nebyla schopna vynést odpadkový koš nebo pozřít vajíčka, přičemž je tak miluji.  

  • Výkyvy nálad a deprese
Moje nálada byla jak na houpačce. Bohužel skoro celé těhotenství. Občas mě přepadla úzkost a deprese. V tu chvíli doporučuji aromaterapii. Zbaví tě všech chmur a vyčistí hlavu. Procházka na čerstvém vzduchu také není k zahození :-)

  • Tvrdnutí bříška
V těhotenství naprosto normální. Jak to poznáš? Sáhni si na ruku mezi palec a ukazováček- tak vypadá měkké bříško. Teď zatni pěst- jako tvrdé záprstí vypadá ztvrdnuté bříško. Uvolni se, zhluboka prodýchej bříško.

  • Oteklé kotníky
Pokud tě trápí oteklé kotníky, tak ve sprše si osprchuj celé dolní končetiny- střídej teplou a studenou vodu. Vždy ukonči studenou vodou! Poté si udělej masáž. Dolní končetiny masíruj vždy od kotníků směrem ke tříslům. Nemasíruj od kotníku ke kolenu, aby se ti pod kolenem nenahromadila lymfa. S masáží pokračuj od kolene k tříslům a třísla masíruj směrem ven do stran. Pak si dej dolní končetiny do zvýšené polohy (klidně na 15 min). Poté si lehni do vodorovné polohy minimálně na polovinu času oproti času v poloze s vyvýšenými končetinami. Kvůli vyrovnání tlaku. Na masáž mohu doporučit krém na nohy od JUSTU Pedicream. Lehce osvěží a nemastí. Mimo jiných látek obsahuje třezalku, sléz a řebříček.
  •  Svědění pokožky a strie
Maž se hned od začátku. Mně začalo bříško růst velmi brzo a nejvíce kolem 20. týdne těhotenství. Důležité je, aby pokožka byla pružná. Jedině tak můžeš trochu zamezit vzniku striím. Maž si oblast bříška, boků a prsa. Od šestého měsíce jsem se mazala až třikrát denně. Bříšku roste rychlostí blesku a pokud pokožka není dostatečně vláčná, může svědět a to je pak nepříjemné. Oblíbila jsem si těhotenský a mateřský olej od Saloosu. Je to čistě přírodní olej bez konzervačních látek a syntetických vůní. Obsahuje mandlový olej a olej z pšeničných klíčků, důležitý v boji proti vzniku strií. 

  • Bolest prsou
Pravděpodobně tě nemine. V těhotenství se zvětšuje nejen bříško, ale i prsa. Jsou citlivá, nalitá a bolest může být i ostrá. Vykašli se na podprsenky, zejména ty s kosticemi. Mně se osvědčily těhotenská a zároveň kojenecká tílka MAMA (prodává H&M).

  •  Akné
http://prirodozapisnik.blogspot.cz/2015/10/akne-v-tehotenstvi.html





 I přes všechny možné nesnáze je těhotenství nejkrásnější období, které žena může zažít. Je to dar. Nečti diskuze na internetu, nenech se znepokojit. Zaměř se na sebe a své miminko. Poslouchej své tělo. Zastav se, odpočni si, prodýchej bříško a promluv k miminku. Neměj obavy z toho co přijde. Vše je v rukách přírody. Mysli pozitivně :-)







Žádné komentáře:

Okomentovat