pátek 23. října 2015

Jak probíhá test na těhotenskou cukrovku?

Test na těhotenskou cukrovku se provádí optimálně ve 27.-28. týdnu těhotenství, pokud ti nebyla zjištěna cukrovka hned na začátku těhotenství (to ti odeberou na lačno krev a stanoví hladinu glukózy). Tento test neprovádí gynekolog, ale pošle tě do specializované laboratoře. Jak test probíhá a na co si dát pozor?


Den před zátěžovým testem by sis neměla dopřát kilo ovoce nebo pařížský dort. Zhruba 10 hodin před zahájením testu bys neměla nic pít ani jíst. Jdi v klidu spát a nemysli na to. Pokud se v noci vzbudíš žízní, tak si dej lok vody a vodou si vypláchni ústa. 

Na zátěžovém testu na těhotenskou cukrovku jsem byla v laboratoři synlab. Nejdříve mi byla odebrána žilní krev, která byla hned vyhodnocena (výsledek do půl hodiny). Pokud je hodnota v pořádku, pokračuje se dál v testu. Během deseti minut musíš vypít asi půl litru roztoku glukózy (jako hodně sladká limonáda). Rozhodně to není nic strašného. Poté tě čeká další odběr žilní krve po 1 hodině a po 2 hodinách od doby vypití roztoku. A test je hotový. Můžeš se zaslouženě najíst a napít. Výsledky testu ti zdělí gynekolog. 

Tohoto testu se rozhodně nemusíš obávat :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat