sobota 10. října 2015

Screeningové vyšetřeníí v I.trimestru těhotenství v Plzni

Zajímá tě, jak probíhá screeningové vyšetření plodu v I.trimestru těhotenství na klinice genetiky v Plzni? Doporučil ti lékař podstoupit toto vyšetření nebo ses rozhodla sama? Rozhodně neváhej a jdi do toho!

Nejdříve se na screening musíš objednat. Na webových stránkách si najdi kontakt a objednej se. Já jsem se objednávala asi v 10. týdnu na doporučení lékaře, i když v rodinné anamnéze nemáme žádné VVV (vrozené vývojové vady). Tento screening je totiž považován za velmi spolehlivé vyšetření, oproti triple testu, který je povinný a provádí se až v 16. týdnu těhotenství, což je poměrně pozdě. Spočívá pouze v odběru krve matky.

Na screeningové vyšetření tě pozvou ve 13. týdnu těhotenství. Není potřeba, abys na screenig byla na lačno. Pouze si nezapomeň s sebou vzít těhotenský průkaz. Ten si od tebe vezme sestra (pro tvé osobní informace) a poznamená si tvé telefonní číslo. Následně tě zavede do ordinace, kde tě lékař pobídne, aby ses položila na křeslo. Lékař tě vyzpovídá, zda se v rodině (tvé i otcovo strany) vyskytují nějaké vrozené vady, zda těhotenství vzniklo přirozenou cestou a jaký je jeho průběh. 

Nezapomeň s sebou na vyšetření vzít otce tvého dítěte. Jednak je pro tebe oporou a celé je to pro vás zážitek, protože poprvé uvidíte miminko ve 3D. 

Lékař tě prohlédne vnějším ultrazvukem. Nejdříve si poslechnete srdeční činnost dítěte. Je to krása. Poprvé uslyšíš tlukot srdce děťátka ve tvém bříšku. Lékař zhodnotí srdeční akci a poté popisuje miminko (obličej, ruce, nohy,...). Dále lékaře zajímají dvě důležité věci. První je přítomnost nosní kůstky. U downova syndromu tato kůstka většinou není vidět. Druhým důležitým hodnotícím znakem je šíjové projasnění, tj. velikost nahromaděné tekutiny v šíjové oblasti. Pokud je naměřena hodnota do 3-3,5 mm, nesignalizuje možné VVV. Naše hodnota byla 1,83 mm. 

Lékaře zkontroluje velikost plodu (CRL) a placentu. A screeningové vyšetření je hotové. Lékař ti vystaví závěrečnou zprávu a 3D fotografie miminka. 

Jelikož je screening v I.trimestru kombinovaný, zdravotní setra ti následně odebere krev, která se vyhodnotí spolu s USG nálezem v týž den. Pokud tě z kliniky během dne již nekontaktují, tvůj výsledek screeningu je negativní, tedy genetické riziko není zvýšené. Poté se doporučuje neprovádět screening II.trimestru. 

Z kliniky pošlou výsledky screeningu do druhého dne do ordinace tvého gynekologa. Nemusela jsem podstoupit triple test. Dále můj gynekolog mi provedl USG vyšetření anatomie plodu v 21. týdnu těhotenství. 

Screeningového vyšetření v I.trimestru těhotenství se rozhodně nemusíš obávat :-)

Za tento screening si musíš připlatit 1000 Kč. Což není nic tragického. Pro tvůj klid, že je tvé dítě v pořádku, to rozhodně stojí za to. A pohlaví miminka ti ještě neprozradí. To si budeš muset ještě chvilku počkat :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat